Budapesta, un oraş ce merită a fi explorat

Eram în dimineaţa zilei de sâmbătă, la o zi după lungul drum dinspre ţară spre Ungaria. Deşi adormisem după ora 1:00, în mod ciudat mă simţeam foarte odihnită (nu dormisem 8 ore) în apartamentul unde ne cazasem, BpR W40 Design Home din centrul Budapestei. Primul lucru după ce m-am trezit a fost să trag draperiile groase şi să privesc pe geam (banal, nu?). A fost prima dată când am dormit într-un bloc atât de vechi, cu o curte interioară. Mi-a dat senzaţia că trăisem deja acest moment înainte, urmat apoi de linişte şi promisiunea unei zile însorite. Urma să fie o zi extenuantă.

1
Jos era curtea interioară

23

După rutina dimineţii, am mers către maşină pentru a traversa ţara spre Viena. Asta am vrut să văd, Viena, nu Budapesta. Şi aproape că mi-a părut rău. Seara când ajunsesem, în timp ce cautam un restaurant pentru a lua cina (a fost o învârtire în jurul cozii de peste o oră, trebuia sa facem rezervare), am observat că erau multe baruri (cluburi aproape deloc, sau poate erau la subsol şi nu mi-am dat seama) pline de studenţi (mă rog, tineri, nu turişti trecuţi de vârsta a doua), ce socializau şi fumau în voie. Era un tablou contrastant: răceala şi masivitatea clădirilor din centru erau parcă sparte de rumoarea tânără, plină de viaţă. Dimineaţa era aproape dezolant. Dar ziua alunga asta destul de repede şi în drum spre Viena am văzut imensitatea acestui oraş. Iniţial crezusem că este mic, apoi am traversat un pod peste Dunăre şi mi-am dat seama ca ma inşelasem. Faleza oraşului mi s-a părut că semăna izbitor de tare cu cea din ţările nordice. O fi vreo coincidenţa? Nu ştiu, voi urma să aflu.

5

Orele petrecute în Budapesta au fost însorite, aşa cum am tot menţionat până acum (excepţie drumul spre Viena, la vreo 20 minute după plecarea din oraş) mai ales cele petrecute duminică dimineaţa la brunch şi la Chain Bridge, primul pod suspendat construit în secolul XIX peste Dunăre şi considerat la vremea respectivă una dintre cele mai moderne construcţii din lume! Am făcut poze (bineînţeles) şi ne-am plimbat pe trotuarul de lângă pod, făcând slalom printre oamenii care alergau sau se plimbau cu bicicleta.

4
Yum, ouă poşate benedict şi salată

6

7
Era soare cu dinţi
8
Vedere panoramică de pe Bastionul Pescarilor

Cu siguranţă oraşul trebuie explorat mai pe îndelete, asta am încercat să facem duminică de dimineaţă, înainte de a pleaca înapoi în ţară, dar până şi asta a fost insuficient. Chiar dimpotrivă, a deschis apetitul  pentru explorat şi a lăsat o pagină goală ce trebuie umplută în viitorul apropiat.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s